מוצרים רבים מכילים כיתוב המיועד למשוך את תשומת הלב שלך. צריך להיזהר בבחירה, אם לא הבנת מה הכיתוב אומר בפועל על המוצר. כאן תמצאי את המדריך המלא לתוויות מזון הפופולריות, כדי שתוכלי לבצע קנייה חכמה מעכשיו והלאה:
טבעי – מותר לסמן מזון במילה "טבעי" רק אם אין בו תוספת רכיבים ואם עבר סוגי עיבוד מינימליים שנקבעו כמותרים עפ"י חוק: קירור, הקפאה, כבישה, אפייה. מרכיבים טבעיים – אם המוצר מכיל רק כמה רכיבים טבעיים. מכיל חומרים טבעיים – לשים לב – מכיל גם חומרים אחרים שאינם טבעיים. מותר לציין ברשימת הרכיבים שלו את המילה "טבעי" לכל רכיב שהוא רכיב טבעי.
מכיל … (רכיב מסוים), כגון דגנים מלאים – בידקי שברשימת הרכיבים אותו הרכיב מופיע כאחד מהרכיבים הראשונים. פעמים רבות אותו "רכיב מפתה" יהיה בכמות זניחה מאוד ביחס לשאר הרכיבים.
מקור טוב ל… (רכיב מסוים), כגון ויטמין/ מינרל/ סיבים תזונתיים – האם הרכיב קיים באופן טבעי במוצר או התווסף בתהליך העיבוד? האם הרכיב עצמו טבעי או סינטטי? מה איכותו?
אינו מכיל גלוטן – המוצר אינו מכיל דגנים ומוצרים של חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. הכיתוב מיועד לרגישים לחלבון הגלוטן וחולי צליאק. ללא – אינו מכיל את החומר המצוין מלכתחילה. דרך מצוינת לגרום לך לחשוב שיש משהו מיוחד במוצר, דבר שאינו נכון. נטול – הוציאו את החומר מהמוצר בתהליך הייצור. מה הוא אותו תהליך ייצור? מה שמו במקומו? ללא תוספת סוכר – אינו מכיל תוספת של סוכר, אך מרכיביו הטבעיים של המוצר עלולים להכיל סוכר (ואולי אף הרבה ממנו). דל קלוריות/ דיאטתי/ דיאט – ערך קלורי נמוך. מה הם הרכיבים במוצר? מה איכותם?
דל/ מופחת/ לייט/ קל –מתייחס לערך קלורי במוצר או תכולת סוכר/ שומן/ כולסטרול/ נתרן (מלח). המושג "דל/ מופחת/ לייט/ קל" הוא מאוד לא ברור ולא מדויק. היצרנים חכמים מאוד והם מראים לך בדיוק מה שאתה רוצה לראות. בדרך כלל מוצר שיהיה "לייט" מבחינה אחת, יהיה לא כל כך "לייט" מבחינה אחרת. לדוגמא, מוצרים דלי שומן בדרך כלל יכילו יותר פחמימות (כלומר יותר סוכר), או יותר נתרן. מוצרים שאמורים להכיל פחות סוכר, יכילו לעתים יותר שומן, ובמקרים רבים גם לא ממש פחות קלוריות. הרבה מוצרים המיועדים לסכרתיים יכילו, במקום סוכר, ממתיקים כהליים (כל הממתיקים בעלי הסיומת "אול" כמו מלטיטול וכו') – לא מומלץ!
במתיקות עדינה – מפתה, נכון? נאמר בצורה עדינה שהמוצר מכיל סוכר, אבל קצת פחות ממה שיש במוצר הרגיל המקביל לו. אם תסתכלי טוב תראי שאין הבדל מאוד משמעותי בקלוריות.
מבלבל? כדי להימנע מטעויות, חשוב לקרוא את רשימת הרכיבים שעל המוצר, להתעלם מפרסומות גלויות וסמויות שמקיפות אותנו בחברת השפע, ולבחור עם הראש. רק כך תוכלי להיות צרכן נבון, להכין חכם את הרשימת קניות לסופר ולהתחיל את צעדך הראשונים לתזונה נכונה.
אשמח לקבל את תגובתך מתחת לפוסט או בדף הפייסבוק